Uppsala Center for Labor Studies

Past Conferences

Policy conference (in Swedish):

Medbestämmandelagen 40 år: Konferens om Sveriges kollektiva arbetsrätt.
10 februari 2017, Kammarsalen Berns, Berzelii park, Stockholm
Medbestämmandelagen utgör stommen i den svenska kollektiva arbetsrätten med centrala regler om föreningsrätt, medbestämmande, kollektivavtal och stridsåtgärder. År 2017 har lagen varit ikraft i 40 år, vilket uppmärksammas med en konferens som belyser såväl allmänna idéer om kollektiv arbetsrätt som utvecklingen i Sverige under de senaste 40 åren.

Policy conference:

How to improve school results? Policy design, implementation and evaluation
May 24, 2016 at Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala, Sweden

Advanced Microeconometrics
June 15–18, 2015 at Uppsala University, Uppsala, Sweden
The course is lectured by A. Colin Cameron, University of California - Davis

Den globaliserade arbetsmarknaden
7 november 2014 vid Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm
UCLS håller en konferens om den globaliserade arbetsmarknaden.

PhD/Post doc course in Methods for Evaluating Social Programs
June 2-5, 2014 at Uppsala University, Uppsala, Sweden
The course is lectured by Professor Petra E. Todd, Alfred L. Cass Term Professor of Economics, University of Pennsylvania

Academic conferences:

Workshop on Economics of education and education policy
June 3-4, 2013 in Uppsala
The Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy (IFAU) and Uppsala Centre for Labour Studies (UCLS) invite researchers interested in the economics of education and education policy to present their research and discuss the work of peers during a two day workshop. Keynote speakers: Susan Dynarski, University of Michigan, and David Figlio, Northwestern University.

UCLS Workshop on Family and Gender
August 26-27, 2013 at Hotel Rica Bryggen, Honningsvåg, Norway

Policy conference (in Swedish):

UCLS konferens om lönebildning
21 oktober 2013, Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm

PhD seminar in European Labour Law
February 13-15, 2013 at Juridicum, Uppsala.

Conference on Families, Children and Human Capital Formation
October 19-20, 2012 at CESifo Conference Centre, Munich.
CESifo Economic Studies and UCLS will hold a joint conference on Families, Children and Human Capital Formation in Munich. The purpose of the conference is to stimulate research on this theme. We welcome both empirical and theoretical papers that address policy-relevant questions.

UCLS Workshop on Family, Gender, and Children
April 16-17, 2012, Tavira, Portugal

IFAU/UCLS workshop on linked employer-employee data
March 29, 2012, Ekonomikum, Uppsala
Presenters: Teodora Borota, Tove Eliasson, Lena Hensvik, Lisa Jönsson and Oskar Nordström Skans. Invited participants: Francis Kramarz and Kjell Salvanes
Organizers: Teodora Borota, P-A Edin, Oskar Nordström Skans

Policy conference (in Swedish):

Ju förr desto bättre? Betydelsen av tidiga insatser för barns skolframgång
25 oktober, 2012
Torsdagen den 25 oktober höll IFAU tillsammans med UCLS en konferens om betydelsen av tidiga insatser för barns skolframgång.
Under senare tid har forskningen alltmer betonat vikten av tidiga insatser för framgång i skolan såväl som för senare i livet. Framförallt har betydelsen av att tidigt upptäcka barn som riskerar att misslyckats framhållits, eftersom man genom tidiga insatser påverkar möjligheterna att inhämta kunskaper senare i livet. Även om detta är en rimlig utgångspunkt så väcker det också ett antal frågor: Hur ska de tidiga insatserna utformas för att bäst hjälpa barn med inlärningsfrågor? Hur ska man identifiera barn som riskerar att misslyckas i skolan? Vilket forskningsstöd finns för att tidiga insatser är effektivare än senare? Dessa frågor diskuterades under konferensen.

Workshop on Family, Gender, and Children
May 9-11, 2011 at Söderarm, Sweden

Conference on Human capital formation in childhood and adolescence
May 12-13, 2011 at Johannesbergs Slott, Sweden

Second workshop in empirical public policy
June 13-14, 2011

Workshop on absenteeism and social insurance
September 5-6, 2011 at Utrecht University, Utrecht, The Netherlands

UCLS Workshop i Politisk Ekonomi
3-4 oktober, 201 på Krusenberg Herrgård

Policy conference (in Swedish):

Konferens: Den tudelade välfärdsstaten - forskning om individer i kläm mellan stat och kommun
17 oktober, 2011 i Stockholm
I Sverige har det vuxit fram en tudelad välfärdsstat, där majoriteten av medborgarna omfattas av ett statligt socialförsäkringssystem medan kommunerna bär det yttersta ansvaret för oförsäkrade individer: Arbetsförmedlingen (AF) och Försäkringskassan ansvarar för försäkrade individer och den kommunala soci­altjänsten för övriga. Eftersom en stor andel av social­bidragstagarna även är klienter hos de statliga myndigheterna (t ex så ställer många kommuner krav på att arbetsföra socialbidragstagare är registrerade hos AF) innebär detta att personer kommer att behöva vända sig till två, eller än fler, ställen för att få sin försörjning och hjälp att finna arbete och/eller yrkesmässig rehabilitering.

Uppsala Workshop, Trade, Technology and Heterogeneous Firms
June 19-20, 2010 in Uppsala, Sweden

Workshop in Public Policy
June 22-23, 2010 in Öregrund, Sweden